Milý návštěvníku, na tomto blogu bych chtěl postupně zaznamenat své zážitky z dobrovolné služby a neskrývám, že dalším mým zájmem je propagace této myšlenky. Tento blog bude zároveň mým deníkem, tedy spíše občasníkem. Přeji ti hezký den.

Něco z ekonomiky a politiky

13. 7. 2009 21:16
Rubrika: Zajimavosti ze Zambie | Štítky: dobrovolník , zambie

 

Jsou tady velké rozdíly v bohatství, ale hodně důležité je, že tu funguje ekonomická svoboda. Myslím jsi, že je to to jediné, co tu místní udržuje ještě v únosných životních podmínkách. Občas si vykládám se studenty, jak přišli k penězům na školu, obvzláště příběhy těch pár starších, kteří mají přes 25 jsou docela zajimavé. Jeden mi vysvětlil, že naspořil a půjčil peníze a koupil zesilovač s reprodukturama a půjčuje je na svatby. Tak získal peníze na školu a přemýšlí, že začne svatby i fotit. Řekl bych, že služby tu kvetou a kdo je šikovný, tak si tu vydělá. Lidé vidí, že vláda toho moc neudělá a taky nemůže udělat, tak si snaží poradit sami a jako v každé zemi na vládu pořádně nadávají.

Poslední dobou se tu docela stávkovalo a takové stávky si my nedovedeme moc představit. Začli s tím učitelé, kteří prohlásili, že pokud jim nezvýší platy a nezaplatí několit let neplacené spoření na důchod, tak nebudou pracovat. Vláda jim po dvou týdnech nabídla zvýšení platů o 15%. Což nepřijali a chtěli peníze, co jsou jim dluženy několit let(jakokdyby důchod, který se ale vyplácí hned). Nakonec to vyřešili žáci, kteří začli protestovat a nelogicky začli kamenovat školy. (ono to spíše vyprovokoval někdo třetí). Ale učitelé se polekali a nakonec začli učit. Mnohem horší mě připadlo, že do stávky se dali zdravotní sestry a později i část doktorů, takže se stávalo, že nemocnice neošetřily ani akutní případy.

Z hlediska průmyslu se tu tu všechno točí kolem měděných dolů, což je asi největší příjem země.

Další zajimavá věc, že hodně obchodů tu drží indové a číňané tu staví nekvalitní cesty, které si nechjí zaplatit na mědi a privilegiu dodat jiné výrobky do země.

Pokud si doma stěžujete, tak vězte, že u nás hodně věcí funguje velmi dobře a přijeďte do Afriky změnit názor. Pokud si myslíte, že se tu nedá žít a nic tu nefunguje, tak sem přijeďte též a zjistíte, že to taky jde a hodně věcí díky ekonomické svobodě funguje dobře a rychle.

Zobrazeno 1209×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio