Milý návštěvníku, na tomto blogu bych chtěl postupně zaznamenat své zážitky z dobrovolné služby a neskrývám, že dalším mým zájmem je propagace této myšlenky. Tento blog bude zároveň mým deníkem, tedy spíše občasníkem. Přeji ti hezký den.

2. dopis ze Zambie

14. 9. 2009 22:11
Rubrika: Občasník | Štítky: dobrovolník

Trochu jsem se odmlčel ve psaní na můj blog a teď bych to rád dohnal (mimochodem jsem docela rád, že jsem ho pojmenoval občasník a ne měsíčník), za tu dobu jsem tady toho hodně zažil, tak uvedu jen výčet akcí, diecézní den mládeže, oslavu Panny Marie Pomocnice křesťanů a to jak ve všech salesiánských projektech, které tu běží – ve škole (učilišti), v sobotní škole pro sirotky a v oratoři (místo pro volnočasové aktivity), dale den otevřených dveří pro nalákání nových studentů. Vyrazil jsem si na přehlídku řemesel a firem v Zambii, navštívili mě tu dva češi, cestovatelé, kteří mě mile překvapili. O prázdninách jsem podnikl větší výlet do Malawi. Potkal jsem se několikrát s Františkem Radeckým. Český salesián, který se přesunul do místní subprovincie. První se zdokonaloval v angličnině v Lusace poté odcestoval do Zimbabwe, kde působí.

Nastal tu pro mě závěrečná část školního roku a uběhly mi druhé prázdniny, pokud vzpomenu na ty první, tak to jsem hlavně doučoval matiku a řešil údržbu počítačů, kterou provádím občas i nyní. Ze začátku roku jsem zaskakoval za jednoho učitele a učil pár předmětů zámečníky, jeden jsem měl učit celý rok, ale nakonec se to vyvrbilo, že přišel nový učitel a učí vše. Během školního roku jsem dostal za úkol knihovníka, kde jsem také k dispozici studentům ve studijním čase pokud potřebují poradit s učením. V knihovně lze nalézt nádherné anglické tituly z nějakého velkorysého daru, ale spousta knih, které by byly blízké oborům na škole chybí. Dostal jsem za úkol tuto mezeru zaplnit. Nakoupili jsme nějaké knihy, které jsme zde sehnali a spolu učiteli jsem vybral stránky podle jejich studijního programu, které jsou pro studenty užitečné a ty jim tiskneme. Takto jsem vytvořil jednu knihu pro každý předmět. Zatím jsem takto opatřil obor zámečníků, který má nejvíce teorie a nejtěžší závěrečné zkoušky. Chci pokračovat i s dalšími obory, ale knihy jsou tu v Zambii hodně drahé, proto chceme nakoupit pár knih přes internet z antikvariátů. Několik jsem jich už vyhledal. Kdyby jste se někdo chtěli na nějaké knížce podílet, napište mi na pavelec@email.cz. Cena jedné se pohybuje od 1 USD do 30 USD a přepravné kolem 5 USD za kus.

Začala po druhých měsičních prazdninách zase škola. Na konci tohoto tří měsíčního semestru čekají závěrečné ročníky zkoušky. Po doučování stoupla poptávka, proto během studiního času každý den budu s těmi co mají zájem počítat nějaký příklad z technických věd. Dnes jsme začali no uvidíme, jaký to bude mít úspěch a jak budou vytrvalí. Našel jsem tu v zapadlém koutu pec pro kalení oceli, která léta nebyla použita, jestli někdy vůbec, tak jsem dohledal chybějící části zapojil a odzkoušel, třeba se podaří najít účel k jejímu využití. Alespoň si udělám radost a něco malého odliji z bronzu. Trochu jsem také zavzpomínal na školu, kde jsme měli nějaké dva předměty o tepelném zpracování oceli, no možná se mi to bude ještě hodit.

Opravil jsem si kolo, takže kdykoli potřebuji něco ve městě vyrazím a jednoduše jsem za pár minut v centru. Občas podniknu i výlet do okolí. Lidé jsou fajn, když jsem na kole tak jsem pro ně ještě mnohem větší atrakcí a všechny děti mi mavají. Vůbec mě to nezačlo vadit, stále si to užívám a pozdravy jim opětuju. Čas my tu utíká rychle, ale žije se tu pomaleji. Na všechny myslim a všechny zdravim mějte se fajn, Bůh Vám žehnej doma i jinde.

 

Zobrazeno 1835×

Komentáře

Prokop

Ahoj Štěňo!<br />
Zdravím velice. To je paráda, že po táborových pokusech s konstrukcí vysoké pece se ti to povede v daleké Africe! Držím palce a posílám pozdravy a modlitby na patřičná místa ;)

sveci

... i já se přidávám :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio