Milý návštěvníku, na tomto blogu bych chtěl postupně zaznamenat své zážitky z dobrovolné služby a neskrývám, že dalším mým zájmem je propagace této myšlenky. Tento blog bude zároveň mým deníkem, tedy spíše občasníkem. Přeji ti hezký den.

Kmotrem Afričana

28. 9. 2009 0:44
Rubrika: Krátké příhody | Štítky: cagliero , dobrovolník

KřestRád bych se s Vámi podělil jak jsem byl tento týden opravdu mile zaskočen. Ve středu za mnou přišel pan Chanda, učitel matimatiky a komunikačních schopností, jestli bych se mohl stát kmotrem jeho dítěte, malého Songeho. Udělalo mě to velkou radost, nevím jestli jsem mohl dostat větší poctu.

Pravda hned mě napadlo zda to mohu vůbec přijmout, ono dostat takovou zodpědnost není jen tak a nemám v plánu tady zůstat. Všechno se seběhlo docela narychlo, křest měl být za čtyři dny. Přemýšlel jsem jak to vyřešit, neb odmítnout jsem nechtěl. Po poradě s pár moudrámi lidmi jsem přijal, ale doporučil jsem jim najít ještě kmotra/u odtud, který/á je bude moci častěj navštívit a být v užším kontaktu, než já přes emaily z Evropy. Reakce na malého afrického dítěte na bělocha jsou v zásadě dvojí. První polovina dětí reaguje extremě pozitivně a ined na mě naskočí a chcou si mě “ošahat”, druhá polovina je vystrašená, skoro se mě až bojí a pokud bych se je pokusil pohladit začaly by plakat. Songe byl z té druhé půlky. Po pár návštěvách v jejich domku mě naštěstí jakž takž přijal a nechal se pohladit, či jsem vedle něho mohl sedět, ovšem pokud byl u maminky či tatínka na klíně.

V sobotu byl křest. Je to poprvé, co jsem v Africe oblékl bílou košili a půjčil kravatu. Společně jsme vyrazili z jejich domku do kostela ve městě. Šli jsme na obřad jen čtyři pan a paní Chandovi, sestra paní Chandové, ta měla být kmotrou spolu se mnou. Vlastně ještě dobrovolník z Polska, Kuba, kterého jsem poprosil o fotodokumentaci. Na křest bylo připraveno 16 dětí. Hned na začátku obřadu mě čekalo překvapení, obřad byl sloužen v místním jazyce (bohužel ho neumím), ačkoli místní farnost si více potrpí na angličtinu. Nicméně má dlouholetá ministranská praxe mě zachránila, že jsem věděl, co se děje. Malý jeden a půl roku starý Songe vprůběhu bohoslužby usnul. Když přišlo na křest, tak mi ho pan Chanda podal do ruky. Bylo to poprvé, co jsem ho měl v náručí, z důvodů jeho plachosti k bílým lidem. Hodně jsem se obával, že to bude nejen křest vodou ale i pláčem. Po prvním polití křestní vodou se probudil a do druhého polití se mu moc nechtělo, trochu zaplakal, ale mě kdyby probudil někdo studenou vodou, tak jsem naštván mnohem víc. Všechno  ale dobře dopadlo malý Afričan Songe je řádně pokřtěn a když jsem ho nesl k zabalení do roušky, tak už ani  se mnou neměl problém. Songeho křestní jméno je z jazyka Bemba a znamená moudrost.

Křtiny jsme v malé skupince řádně oslavili a od toho dne mám po své rodině doma v ČR i rodinu v Africe.

Songe jeho rodiče a teta, farář Mobe a já.

Zobrazeno 2284×

Komentáře

Štěňa

Bohuzel kravata neni moje :-(, pujcil jsem si ji, ale musim si nejakou takovou nekde splasit :-)

suráč

Gratulace, jsi borec... A na té druhé fotce parádní postoj.:)

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio