Milý návštěvníku, na tomto blogu bych chtěl postupně zaznamenat své zážitky z dobrovolné služby a neskrývám, že dalším mým zájmem je propagace této myšlenky. Tento blog bude zároveň mým deníkem, tedy spíše občasníkem. Přeji ti hezký den.

Africká mše svatá

25. 10. 2009 0:02

Mše svatá se tady v Zambii slaví stejně jako u nás, ale její prožívání je jen přeci trochu jiné. Nejvíce se liší v radosti, kterou lidé při mši mají. I zde jsou rozdíly mezi jednotlivými farnostmi, ve městě se při písních(ale docela často i jindy) tleská, na okraji města do toho výskají a na vesnici se při mši navíc i tancuje.

Lidé se oblékají velmi slavnostně a neuvidíte nikoho v krátkých kalhotech aženy si obvazují sukni přes kalhoty pokud nemají šaty. Materiál pro sukni chitenga může být velmi pestrých vzorů, některé se nám můžou zdát i kýčovité s velkou sochou P.Marie nebo P. Ježíše dokola se vzorem květin.

Já ponejvíce navštěcuji mši v anglickém jazyce, ale stejným dílem, možná i větším, jsou tu zastoupeny mše v jazyce Bemba. Písně při obou variantách jsou namíchané z obou jazyků.

Mše ve městě je uspořádaná respektuje čas a trvá něco mýlo přes hodinu, naopak mše na vesnici začne klidně o pár desítek minut pozděj, a je mnohem rušnější. Všeobecně děti jsou při mši mnohem více potichu, ty nejmenší se ženy nebojí nakojit přímo v lavici, klidně i během o proměňování.

Hudba při mši lze rozdělit na dva žánry, klávesovo-kytarovou a tradiční pouze s bubny. Zde přikládám ukázku jednotlivých písní. Kvalita nahrávky není dobrá, ale pro ilustraci snad stačí.

Píseň, jako naše Pane smiluj se ...

Zdejší oblíbená mariánská

Jedna z běžných, kterou tu můžete slyšet jak při mši, tak v autobuse

Pro nás velmi nezvyklé, ale zde obvyklé radostné pojetí Beránku Boží

Děkovná píseň po sv. přijímání

Část litanií ke všem svatým z Velikonoční noci

Ještě jsem nestačil během svého pobytu navštívit opravdovou zapadlou vesnici 200km daleko od hlavních cest, kde kněz přijede jednou za měsíc nebo půl roku. Na takových místech lidé slaví mši celý den. Už to mám naplánované, tak vám pak třeba něco o tom napíšu.

Zobrazeno 3140×

Komentáře

Štěňa

DavidCh:<br />
Urcite si sbiram zkusenosti, ktere bych jinde tezko posbiral. Diky, taky se tesim az se potkame.<br />
<br />
Snehurka:<br />
Dobrovolnici v Africe jsou potreba jako sul, co ty na to Snehurko, kdyz jsi tak okouzlena :-D ?

Lenochod

chtěla bych zažít africkou mši někdy :-))))))))

Zobrazit 22 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio