Milý návštěvníku, na tomto blogu bych chtěl postupně zaznamenat své zážitky z dobrovolné služby a neskrývám, že dalším mým zájmem je propagace této myšlenky. Tento blog bude zároveň mým deníkem, tedy spíše občasníkem. Přeji ti hezký den.

1. dopis ze Zambie

17. 3. 2009 22:09
Rubrika: Občasník

Je nový den, svítá, přilítám do Zambie a slunce se pomalu objevuje na obzoru. Jak symbolické pro začátek něčeho nového a nepoznaného.

Šup po schodech z letadla, celníci mě pouští bez problémů do země, taky jsem se chvíli načekal. Shledávám se salesiánem, který na mě očekává. V Lusace, hlavním městě Zambie , mají salesiani centrálu provincie, zde setrvávám pár dní, říkají mi ať odpočívám a vyčkávám na transport do Chingoly. Je to tu jak v pohádce, bydlím ve vlastním malém domku s jedním pokojem a koupelnou, nádherná zahrada, vysoký plot a za plotem město, do kterého jsem se vypravil, abych trochu poznal, jak to v Africe funguje. Při půldenní prohlídce hlavního města potkávám jediného bělocha a to ještě v autě, no pomalu si musím zvykat. Po pár dnech se objevuje Fr. Lesa, ředitel salesiánské komunity v Chingole, kde mám být. Spolu nakupujem pár věcí v Lusace a vyrážíme do Chingoly.

V Chingole se pomalu rozkoukávám, seznamuju. Místní projekt Don Bosco Youth Centre obsahuje školu a oratoř. Škola je tu na docela dobré urovni a vybavenost je skoro srovnatelná s Evropou. Vyučuje se tu zednictví, truhlářství, zámečnictví, počítače, šití a zemědělství. V komunitě, ve které žiju jsou čtyři salesíáni jeden aspirant a jeden dobrovolník z Konga a já. Zatím opravuju drobné závady ve škole, v čase určeném pro studium, či po škole pomáhám studentům s učivem. Při škole bězí jeden docela zajímavý a hezký projekt, škola pro chudé děti Magone. Každou sobotu se z pár studentů stanou učitelé a z daleka dochází chudé děti. Tito studenti se snaží prohloubit jejich znalosti, naopak jiní studenti pro děti zase uvaří oběd. Přijde mi to jako hezký výchovný a prospěšný projekt.

Studenti, kteří takto pomáhají v projektu Magone nebo v oratoři mají ve škole zajištěno ubytování a pro mě se stali kamarády, kteří mě již provedli po okolí a seznamují mě s místními poměry.

Také se již pomalu zapojoju do projektu školy Magone, měl jsem hodiny matiky a fyziky pro žáky, kteří se připravují na grade12 (viz. školský systém), což je něco jako naše maturita. Matika byla jakž, takž, ale fyzika byla hrozná, dozvěděl jsem se totiž až na poslední chvíli, že mám ten den i fyziku a moje improvizace v AJ byla strašná, musím na sobě zapracovat.

Navštívil jsem oslavu dne dětí a mládeže, bylo to pro mě zajímavé, nafotil jsem vystoupení dechovky a artistů z oratoře. Odehrávalo se to na stadiónu za účasti místních celebrit. Postupně na stadion vpochodovali desétky zúčastněných skupin ze škol a jiných organizací, nastoupili a jeden po druhém předvedli krátké vystoupení. Večer byla v oratoři oslava s diskotékou v místním stylu.

Teď tady končí období dešťů, občas se strhne pěkný slejvák, prej začíná chladnější období sucha, což je pro mě příjemné. Lidé jsou tu přátelští a milí, zatím jsem neměl žádný problém.

Všechny Vás zdravím a děkuji za Vaši podporu a modlitby

Zobrazeno 1713×

Komentáře

Maraq

Ty jo Štěňo. Mám takovou vnitřní radost, když čtu tyto řádky. Jsem moc rád, že jsou takoví lidi jako Ty, kteří se toho prostě nebojí a mohou nám ostatním ukazovat, jak se žije jinde a navíc tam sloužit. S napětím očekávám další tvé povídání:-)<br />
Díky moc

Pitka

Moc díky za hezký článek a přeji mnoho další odvahy ve službě druhým...<br />
Máš krásné fotky ze Zambie:) a ti skauti. To mne taky moc potěšilo:). Zdraví Hlučák /Račná/:-D

solito

Krásný článek :o). moc obdivuji tvoji odvahu a ochotu pomáhat druhým a držím ti palce, ať se ti tam daří:)!

zdis

Vítám tě mezi dobrovolníky v misii :-) a posílám zdrávas.

Štěňa

Všem díky za podporu, uplně jsem pocítil, jak je hezké, mít vzdálenou podporu z rodné vlasti :-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio